Návštěvníci pivovaru si mohou při exkurzi prohlédnout staré betonové tanky.
KYNŠPERK NAD OHŘÍ – Skutečnou raritou a velkou zajímavostí se mohou chlubit v Kynšperském pivovaru. Při rekonstrukci ležáckých sklepů totiž zcela náhodou objevili zazděné betonové historické tanky z počátku minulého století. Pro nové majitele pivovaru to bylo hodně velké překvapení, nikdo totiž netušil, že by se v útrobách starého objektu mohlo něco podobného nacházet. Ačkoli jsou již dnes obří tanky o objemu 20 m³ pro vaření piva nevhodné, slouží alespoň jako autentická připomínka zdejší pivovarnické historie.
„Když jsme při rekonstrukci pivovaru vybourali zazděný vchod, nestačili jsme se divit. Za zdí jsme našli čtyři velké betonové tanky a nahoře v patře další čtyři betonové kádě. Objev je pro nás významný zejména v tom, že se jedná o jedinou pozůstalost původního pivovaru,“ zdůraznil Radek Vomočil, ředitel Kynšperského pivovaru.
V minulosti pivo kvasilo a zrálo v dřevěných kádích a sudech. Později pivovarníci začali dávat přednost novému materiálu – betonu. Ten nahradil původní vybavení a v moderních pivovarech se začaly postupně objevovat betonové nádrže. „V dnešní době by používání betonových tanků hygiena zcela jistě nedovolila. Navíc se po několika málo letech ukázalo, že beton je velice problematický materiál. Vlivem rozdílných teplot, které výrobu piva doprovázejí, beton praská. Jelikož je porézní a nedá se dokonale vysanitovat, používaly se tehdy různé ochranné nátěry. Ty měly zabránit trhlinkám v plášti. Ale i to se ukázalo jako málo účinné,“ vysvětlil Vomočil, proč se již betonové nádoby při výrobě piva nevyužívají.
Dnes si lidé mohou historické nádrže prohlédnout během individuálních a skupinových exkurzí, které pivovar nabízí zájemcům každý den od pondělí do pátku v době od 9 do 17 hodin. „Návštěvníci se podívají do ležáckých sklepů a projdou si všechny výrobní prostory. Pokud se zrovna vaří pivo, tak se mohou pozdravit se sládkem a okoštovat sladinku. Součástí prohlídky je i ochutnávka piva z ležáckých tanků. Na závěr exkurze máme pro hosty připravený malý dárek – dárkové sklo. Pro sběratele pivních kuriozit se jedná o velice atraktivní suvenýr,“ uvedla manažerka pro turistiku Jitka Váchová. „Na prohlídky je lepší se předem objednat. Některé termíny totiž mohou být již obsazené,“ poznamenala manažerka s tím, že exkurze v pivovaru trvá přibližně jednu hodinu.
Přejete si ochutnat teplou sladinku přímo z varny?
S prohlídkami začali v Kynšperském pivovaru před rokem. Ve stejnou dobu, kdy uvařili první várku zlatavého moku a chtěli vědět, jak lidem chutná. „Tenkrát jsme k nám pozvali hospodské z města a jejich štamgasty. Od nich jsme získávali zpětnou vazbu, jestli je málo blonďaté, zdali má hodně pěny či je dostatečně hořké. Jejich připomínky jsme pak zapracovali do výroby dalších várek piva,“ připomenul ředitel.