Jdi na obsah Jdi na menu
 

Návštěvníci dílen mohli vystavené sladkosti nejen obdivovat, ale i ochutnávat.

KYNŠPERK NAD OHŘÍ - Čokoládové pochoutky, medovníky, lanýže, pralinky nebo čokoládová lízátka začala vyrábět sociální firma ČoKy, o.p.s. v Kynšperku nad Ohří. Originální cukrovinky z kvalitní belgické a italské čokolády poprvé zákazníci ochutnali během Dne otevřených dveří, který se konal u příležitosti zahájení provozu nových dílen pro sociálně terapeutické činnosti. Slavností událost si nenechali ujít milovníci sladkostí ze širokého okolí. Zdarma totiž mohli přijít ochutnat ty nejlepší kousky z bohatého sortimentu kynšperské čokoládovny. A podle nadšených reakcí bylo znát, že nabízené cukrovinky u lidí skutečně zabodovaly. Asi nejvíce spokojené byly děti, které si pochutnávaly na čokoládových lízátkách a plněných bonbónech.

Den otevřených dveří naprosto trefně odpovídal dění v nově vybudovaných dílnách. Sem a tam korzovaly zástupy návštěvníků, kteří zvědavě nakukovali do kuchyně, kde se na stolech vyjímaly servírovací podnosy napěchované čokoládovými delikatesami. Kdo chtěl, mohl okusit pistáciové kuličky, tabulkovou čokoládu nebo bonbóny plněné karamelem, nugátem a kokosem. Rychle na odbyt šly také pralinky se švestkou a douškem pravé slivovice.

Do čokoládovny zavítaly zástupy dětí z mateřské a základní školy. 

„Všechny kousky jsou vyráběné ručně. Používáme pouze nejkvalitnější suroviny, které neobsahují žádné rostlinné tuky ani umělé náplně. Například do medovníku přidáváme pravý med od kynšperských včelařů. To se týká i ostatního sortimentu. Náhražky zkrátka do naší kuchyně nepatří,“ garantuje Miriam Žáková, ředitelka sociálního podniku ČoKy, o.p.s. „Při výrobě je nejdůležitější zvládnout krystalizaci čokoládové hmoty, což je proces chlazení, kdy stahujeme její teplotu z 50°C na 27°C. Když jsme to zkoušeli poprvé, tak se nám pokazila celá várka. Z chyb jsme se poučili a dnes už postupujeme bez přehmatů,“ usmál se čokolatiér Lukáš Fučila, klient Domu na půl cesty v Kynšperku nad Ohří.

V tomto zařízení bydlí mladí lidé, kteří prošli ústavním zařízením typu dětského domova, výchovného ústavu, vězení nebo léčebny. V dílnách pak získávají zkušenosti z běžného pracovního procesu a učí se novým dovednostem. „Práce v čokoládovně mě velice baví, je hodně rozmanitá a člověk při ní může uplatit svoji fantazii. Než jsem se k tomu dostal, vyráběl jsem skleněné vinuté korálky,“ pověděl Fučila.

Čokolatiér Lukáš Fučila názorně ukazuje, jak se čokoládové speciality vyrábějí.

Dílny pro sociálně terapeutické činnosti v nových prostorách vybudovala díky významné podpoře města Kynšperk nad Ohří neziskovka Pomoc v nouzi, o.p.s. Peníze na vybavení pak organizace získala od německé nadace Hermann Gutmann Stiftung a z programu Leader prostřednictvím Místní akční skupiny Sokolovsko. „Mám ohromnou radost, že se podařilo nové dílny včetně čokoládovny otevřít. Bylo milé sledovat děti z mateřské školy, když čokoládu ochutnávaly. Jejich úsměvy mě vskutku zahřály na srdci,“ prohlásil Josef Hofbauer z nadace Hermann Gutmann Stiftung. Stavební práce a úpravy prostor realizovala sociální firma Srdce a Čin, o.p.s.

Provozovna dílen v Kynšperku nad Ohří sídlí v ulici Chebská 386, v areálu bývalých jeslí, přímo v budově městské knihovny.

Hotové čokoládové výrobky si pak zákazníci mohou objednat nebo zakoupit v prodejně Kocábka v ulici Školní 521. Zájemci mohou také psát na emailovou adresu [email protected] nebo volat na číslo 733 716 478.

 

 Slavnostní přestřižení pásky symbolicky zahájilo provoz nových dílen.